Waar moet de zzp-er aan denken bij het afsluiten van zijn verzekeringen. Wij geven wat handvatten, zodat je enigszins voorbereid het adviesgesprek in kunt.
Een verzekering is voor elke ZZP-er uniek. Wij adviseren je daarom om altijd persoonlijk advies in te winnen bij een gediplomeerd adviseur. Het is misschien verstandiger om bij verschillende adviseurs informatie in te winnen. Hoe meer informatie, hoe beter. Zij hebben alle mogelijkheden om je van een goed persoonlijk advies te voorzien.
Onderstaand hebben wij de belangrijkste verzekeringen voor je op een rij gezet met eventuele aandachtspunten.
Zo kun je enigszins voorbereid het gesprek.
Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AvB)
De AvB dekt materiële en zaakschade waarvoor je door derden aansprakelijk kunt worden gesteld. De AvB gaat om eventuele aansprakelijkheid ten tijde van het uitvoeren van je zakelijke werkzaamheden, of in de hoedanigheid van zelfstandige. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende: Je laat op kantoor bij je klant een kop koffie over de computer vallen en de computer is stuk. Zonder AvB verzekering mag je zelf opdraaien voor deze kosten en dat kan behoorlijk oplopen. In loondienst valt dit risico automatisch onder de aansprakelijkheid van je werkgever, de zogeheten werkgeversaansprakelijkheid. Omdat je zelfstandige bent of wordt, zal je dit risico nu zelf dienen te verzekeren. Een AvB kun je al afsluiten voor ongeveer € 100,- per jaar.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Voor een freelance secretaresse zal deze verzekering normaal gesproken niet van toepassing zijn.
Deze verzekering gaat verder dan de AvB. Wanneer bijvoorbeeld het geven van advies tot jouw taken als ZZP’er behoort, kun je ervoor kiezen ook dit risico mee te verzekeren. Als je een adviserend beroep hebt, dan kunnen jouw opdrachtgevers je aansprakelijk stellen voor een verkeerd advies. Een verkeerd advies wordt omschreven alszijnde een vergissing, nalatigheid of onoplettendheid. Doorgaans is deze dekking vele malen duurder dan de AvB, omdat de adviezen verstrekkende financiële gevolgen kunnen hebben.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Deze verzekering is erg belangrijk voor jouw persoonlijke financiële zekerheid. Bij een tijdelijk of vast dienstverband krijg je bij ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid doorbetaald door je werkgever. Nu zul je deze verantwoordelijkheid zelf moeten dragen. De AOV kent veel verschillende dekkingsvormen en voorwaarden. Zo zijn er veel goedkope varianten (vaak budget genoemd), die helaas ook veel beperkte voorwaarden hebben. Veel ziektebeelden zijn dan uitgesloten. Vaak omvatten de uitsluitingen psychische aandoeningen. Laat je hier goed over informeren en kijk niet alleen naar de hoogte van de premie! Een (goede) uitkering bij arbeidsongeschiktheid is van zeer groot belang. Daarbij is de premie fiscaal aftrekbaar, waardoor de nettopremie altijd lager is. De AOV kent een minimale eigen risico termijn van twee weken en een maximale termijn van een jaar. Neem dit dus ook mee in je contractbespreking!
Rechtsbijstandverzekering
Veel particulieren hebben al een rechtsbijstandverzekering. Wanneer je als ondernemer aan het werk gaat, voldoet deze verzekering niet voor jouw zakelijke situatie. Conflicten die te maken hebben met jouw opdracht(gever) of ondernemerschap, dienen daarom apart te worden verzekerd. De rechtsbijstand voor bedrijven ondersteunt je met juridische bijstand bij een zakelijk geschil of conflict. Denk hierbij aan conflicten met je opdrachtgever, boekhouder, leveranciers, etc. Ook als jij aansprakelijk wordt gesteld door eerder genoemde, dan biedt deze verzekering uitkomst. Vaak is het ook mogelijk een incassodekking mee te verzekeren, zodat je bijstand krijgt wanneer de opdrachtgever financieel niet over de brug komt. Heb je ook nog geen particuliere rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je dit meestal mee verzekeren tegen een extra laag tarief!
Bronvermelding: www.goedkope-bedrijfsverzekeringen.nl /
Nieuw #artikel op verzekeringsforum.net: Verzekeringen voor de ZZP-er – https://verzekeringsforum.net/site/verzek… #consument #verzekeringen