Nederlanders zijn zeer geïnteresseerd in de digitale diensten op het gebied van verzekeringen, zo bleek uit onderzoek van Deloitte. Dit betekent dat er voor partijen uit de verzekeringsbranche nog genoeg kansen liggen, ondanks de groei die de online verzekeringswereld de afgelopen jaren al heeft meegemaakt. Cijfers van PwC bevestigen dit beeld. Het bedrijf verwacht wereldwijd een groei in de onlineverzekeringsmarkt van 2,5 miljard euro aan jaarlijkse premies in 2014 naar 7,5 miljard in 2020. Wat betekent dit voor bedrijven in de (online) verzekeringsbranche, met welke trends moeten zij rekening houden?
100% Online én mobile
Consumenten doen vandaag de dag zo goed als alles via hun mobiel. Kleding kopen, naar het werk navigeren, sociale contacten onderhouden, bankzaken regelen en zo voort. De verzekeringssector worstelt volgens KPMG met innovaties en kan hier nog flinke stappen innemen. Natuurlijk kunnen consumenten al jaren hun verzekering online vergelijken en afsluiten bij websites als independer.nl, consumentenbond en directverzekerd.nl. Maar er is meer nodig om consumenten vandaag de dag optimaal te bedienen. Optimaal online advies, toegang tot informatie, effectief of zelfs geautomatiseerd op basis van data wijzigingen doorvoeren en dit alles foutloos en op alle apparaten.
Personalisatie van het advies
De techniek stelt vergelijkingssites steeds beter in staat om persoonlijk advies te geven op basis van input van de consument. De consument is steeds meer bereid om deze input, in de vorm van data, beschikbaar te stellen als hier wat tegenover staat. Zo mag Google met haar kaart- en navigatieprogramma Google Maps van vele gebruikers al de locatie meten. Vergelijkingssites kunnen gebruikers ook laten profiteren van digitale gegevens. Denk bijvoorbeeld van het ophalen van gegevens uit social media profielen. Als de gebruiker dit toestaat dan kan het advies van een vergelijkingssite al behoorlijk wat gegevens overnemen. Dit scheelt de gebruiker tijd en moeite. Bedrijven moeten hier op in gaan spelen.
Social Media, Whatsapp in opkomst
Niet alleen de koppeling van de data afkomstig uit social media biedt mogelijkheden voor verzekeraars. Ook communicatie via deze kanalen. Partijen in de branche zijn hier langere tijd mee bezig. Sommige meer succesvol dan andere.
Consument kent de weg in de online verzekeringswereld
Uit onderzoek van OrangeValley blijkt dat maar liefst 73% van de consumenten eerst onderzoek doet voordat zij een verzekering afsluiten. 94% Hiervan voert dit onderzoek online uit. Kennis van de Customer Journey is in dit opzicht dus zeer waardevol.
Gebruik en gedrag
In 2015 zijn verzekeraars er al mee aan de slag gegaan. Verzekeringsproducten waarbij de premie gebaseerd wordt op het gebruik en gedrag van de consument. Zo zijn er al verzekeraars die bij hun autoverzekering kastjes op de markt hebben gebracht die het gedrag van de verzekeringnemer meten. Op basis hiervan krijgt de verzekeringnemer dan voordeel, bijvoorbeeld in de vorm van een korting.