Berichten met categorie Rijksoverheid | Financiën
Regeling omwisseling Oekraïnse bankbiljetten
Ontheemden uit Oekraïne in Nederland kunnen binnenkort Oekraïense hryvnia omwisselen in euro’s. Het kabinet stelt hiervoor een regeling op die op korte termijn in werking treedt. Het gaat om een éénmalige mogelijkheid voor maximaal 10.000 hryvnia (ongeveer 310 euro) per persoon. Bij de omwisseling worden geen transactiekosten in rekening gebracht. De regeling gaat in eerste instantie gelden voor drie maanden.
Toelichting geen cassatie IB: verhoogde arbeidsongeschiktheidsuitkering/buitensporige last
Toelichting op het niet instellen van beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 12 april 2022, nr. 21/00243, ECLI:NL:GHARL:2022:2743.
Voorjaarsnota 2022: nieuwe uitgaven defensie en sociale zekerheid
De defensie-uitgaven gaan in 2024 en 2025 naar 2% van het bruto binnenlands product, om te voldoen aan de NAVO-norm. Het kabinet wil het wettelijke minimumloon met 7,5% verhogen in drie jaarlijkse stappen vanaf 2023. Dat is een jaar eerder dan in het coalitieakkoord was afgesproken. De hoogte van de AOW gaat meestijgen met dezelfde stappen. Mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de belasting op spaargeld krijgen rechtsherstel. Deze nieuwe uitgaven worden structureel gedekt. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota waar de ministerraad mee heeft ingestemd. Minister Kaag van Financiën heeft de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer gestuurd.
Ontmoeting minister Kaag met Eurogroepvoorzitter Donohoe
Minister van Financiën Sigrid Kaag en de voorzitter van de Eurogroep, Paschal Donohoe, hebben elkaar woensdag in Den Haag ontmoet. Ze bespraken de economische situatie in Nederland, Ierland en de eurozone als geheel. Hun uitwisseling was met name gericht op de bankenunie en de toekomst van de Europese begrotingsregels, zoals vastgelegd in het stabiliteits- en groeipact (SGP). Ook de benoeming van een nieuwe directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) stond op de agenda.
Kabinetsdelegatie naar World Economic Forum in Davos
Minister-president Rutte neemt dinsdag 24 en woensdag 25 mei 2022 in het Zwitserse Davos deel aan het World Economic Forum (WEF). Ook minister Kaag van Financiën, minister Ollongren van Defensie, minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat reizen af naar Davos.
2021: veerkracht en herstel ondanks corona
Corona bepaalde ook in 2021 het leven in Nederland. Veel mensen werden ziek en beperkende maatregelen bleven nodig. Ondernemers maakten zware tijden door en het kabinet gaf opnieuw veel uit aan steun- en herstelpakketten. Desondanks herstelde de Nederlandse economie zich snel. Na krimp in 2020 was er een jaar later sprake van een sterke economische groei van 5%. Mede daardoor stonden de overheidsfinanciën er eind 2021 beter voor dan verwacht.
Invorderingsrente en koepelvrijstelling
Toelichting van 4 mei 2022, nr. 2022-0000135346, op het niet instellen van beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 24 maart 2022, nr. 21/00331, ECLI:NL:GHDHA:2022:598.
Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba bezoekt Nederland
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba is vandaag en morgen in Nederland. Hij spreekt met verschillende leden van het kabinet over de Nederlandse steun aan Oekraïne.
Ministerraad stuurt wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen naar Raad van State
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris De Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) ingestemd met het aanbieden van het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen voor een spoedadvies aan de Raad van State. Deze wet legt een solide juridische basis onder alle regelingen in de hersteloperatie. Dat geeft duidelijkheid aan deze gedupeerden, maakt inzichtelijker waaruit de hersteloperatie toeslagen bestaat en welke gedupeerden aanspraak kunnen maken op een bepaalde regeling.
Geen hoger beroep tegen een uitspraak waarin als gevolg van bijzondere omstandigheden de terugvorderingen zorgtoeslag, kindgebonden budget en huurtoeslag zijn vernietigd (aangepast)
Toelichting op het niet instellen van hoger beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 23 juli 2021, nr. 21/374, ECLI:NL:RBROT:2021:7021.
Geen hoger beroep tegen een uitspraak waarin als gevolg van bijzondere omstandigheden een terugvordering zorgtoeslag is vernietigd
Toelichting op het niet instellen van hoger beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 27 januari 2021, nr. 20/3623, ECLI:NL:RBROT:2021:1503.
Toelichtingen bij afzien hoger beroep in toeslagzaken 2022
Een belanghebbende kan bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid. Als het gaat om een toeslagzaak, kan de belanghebbende beroep instellen bij de rechtbank en eventueel in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak is de laatste beroepsmogelijkheid in toeslagzaken. De overheid wordt in toeslagzaken vertegenwoordigd door procesvertegenwoordigers van de Belastingdienst/Toeslagen. Tegen een uitspraak van een rechtbank kan ook de Belastingdienst/Toeslagen hoger beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. In toeslagzaken wordt de beslissing om wel of geen hoger beroep in te stellen genomen door de Belastingdienst/Toeslagen in overleg met team Monitoring hoger beroep van het Directoraat-Generaal Toeslagen. In sommige gevallen vindt de Belastingdienst/Toeslagen het wenselijk om uit te leggen waarom hij geen hoger beroep heeft ingesteld. Die uitleg wordt gegeven in een zogeheten onderschrift. De onderschriften van de Belastingdienst/Toeslagen vindt u op deze pagina. De meest recente onderschriften staan bovenaan.
9,5 miljoen belastingaangiftes over 2021 binnengekomen
Tot 1 mei heeft de Belastingdienst bijna 9,5 miljoen aangiften inkomstenbelasting ontvangen. De aangiftecampagne over 2021 die vanaf 1 maart dit jaar liep is daarmee ten einde. 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen dit jaar een verzoek voor het doen van aangifte. Daarnaast doen ook ieder jaar mensen uit eigen beweging aangifte inkomstenbelasting, omdat ze mogelijk in aanmerking komen voor geld teruggave.
Bezwaarmakers box 3 krijgen voor 4 augustus herstel met spaarvariant
De ongeveer 60.000 mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de heffing in box 3 over de belastingjaren 2017-2020 ontvangen voor 4 augustus automatisch rechtsherstel volgens de zogenaamde ‘spaarvariant’. Hierbij krijgen voornamelijk mensen met spaargeld geld terug. Dit herstel geldt ook voor nog niet vastgestelde of opgelegde aanslagen box 3 (oa 2020 en 2021). Dit heeft het kabinet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt, naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad van eind vorig jaar.
België en Nederland gaan meer samenwerken op vlak van veiligheid en energieomslag
Tijdens een gezamenlijk regeringsoverleg in Gent maken de Belgische en Nederlandse regering vandaag afspraken om nauwer te gaan samenwerken op het vlak van veiligheid, duurzaamheid en grensoverschrijdende samenwerking. Het Belgisch-Nederlandse regeringsoverleg illustreert de bijzonder hechte band tussen Nederland en België en de wil van beide landen om Europees en internationaal samen op te trekken.
Plan voor belasting over werkelijk rendement en opties voor rechtsherstel box 3
Het kabinet is van plan om vanaf 2025 belasting te gaan heffen over het werkelijk rendement in box 3. Een brief over hoe dit nieuwe systeem eruit gaat zien is vandaag naar het parlement gestuurd. Met een zogenaamde vermogensaanwasbelasting zal jaarlijks belasting worden geheven over de werkelijke opbrengst van het vermogen.
10e voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag naar Kamer
Op dit moment hebben ruim 53.000 mensen zich gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen als mogelijk gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire. Bij ongeveer de helft (circa 25.000) is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn. Zij krijgen in ieder geval € 30.000 (Cathuisregeling) en hun schulden worden aangepakt. Dat staat in de 10e voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag die staatssecretaris van Financiën De Vries (Toeslagen en Douane) aan de Tweede Kamer heeft gezonden.
Aangifteperiode inkomstenbelasting verloopt voorspoedig, hulp blijft beschikbaar
De aangifteperiode verloopt voorspoedig. Zes weken na de start van de campagne zijn er al meer dan 6,6 miljoen aangiftes inkomstenbelasting binnengekomen. Dat is ruim twee derde van het totaal aantal aangiftes dat de Belastingdienst vóór 1 mei verwacht binnen te krijgen.
Spanje en Nederland presenteren gezamenlijk paper
Spanje en Nederland hebben op 4 april 2022 een gezamenlijk paper gepresenteerd over de Europese begrotingsregels, de bankenunie en de kapitaalmarktunie. Met het paper willen beide landen zien waar een gemeenschappelijke basis kan worden gevonden op deze onderwerpen.