[ad#46860]
Wat kost een uitvaart?
De gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig al snel zo’n € 7.500,- Uiteraard is dit grotendeels afhankelijk van uw persoonlijke wensen en van de kosten voor de grafrechten. Deze kosten variëren vaak sterk per gemeente.
Wij adviseren u een uitvaartmeter in te vullen, zodat u een idee krijgt van de te verzekeren som. Deze kunt u opvragen bij uw tussenpersoon of uw verzekeraar.
Hoe regel ik mijn uitvaart?
In de praktijk blijkt maar al te vaak dat nabestaanden niet weten of de overledene een begrafenis of een crematie had gewild. En dat is dan vaak niet de enige vraag die op zo’n moment pas naar boven komt. Wat dat betreft is het verstandig om je uitvaart zelf te regelen. Uitvaartondernemers beschikken vaak over een een soort draaiboek waarin je exact kunt aangeven hoe de uitvaart eruit moet zien. Je kunt een kopie hiervan doorsturen naar je uitvaartverzekeraar. Overigens kunt u ook bij hen een wensenlijst opvragen. Zo is er geen discussie wanneer u plotseling komt te overlijden.
Moet ik in een kist worden begraven of zijn er alternatieven voor ter aarde stelling?
Nee, een kist is niet verplicht. Het komt ook voor dat mensen in een gewaad worden begraven. Uiteraard moeten de gewaden wel van natuurlijke grondstoffen gemaakt zijn. Dit in verband met de milieuvoorschriften.
Is een begrafenis of crematie ook in het weekend mogelijk?
Tegenwoordig kan dit ook op zaterdag plaatsvinden. Op zondag is het doorgaans niet mogelijk. Voor de zekerheid kunt u natuurlijk even contact opnemen met een uitvaartondernemer bij u in de buurt.
Moet een kist aan bepaalde voorschriften voldoen?
In principe worden altijd houten (bewerkt of onbewerkt) kisten gebruikt, of een rieten kist.
Wat is nou eigenlijk de taak of service van een uitvaartondernemer of verzorger?
Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert uw nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. Hij of zij begeleidt dus eigenlijk het hele traject vanaf het moment van overlijden, tot aan de begrafenis of crematie.
Hoe zit het met het versturen en uitkiezen van rouwkaarten?
Dat is helemaal aan u. U kunt vooraf uw keuze al duidelijk maken, of een eigen ontwerp bespreken. Of de kaarten door de uitvaartondernemer of uw nabestaanden worden verzonden is uiteraard aan hen om te beslissen. Net als voor de overige uitvaartwensen geldt, dat u uw wensen goed moet vastleggen en communiceren.
Kan de overledene ook thuis worden opgebaard?
Normaal gesproken is dit geen probleem. Dit kunt u bespreken met de uitvaartondernemer. Hij zal met u doornemen hoe nodige doorvoer geregeld moet worden. Hierbij moet u denken aan zaken als een koelinstallatie en eventuele condoleance thuis.
Is opbaring een probleem indien je een donorcodicil hebt ingevuld?
Hoewel de organen conform de codicil zullen worden verwijderd, wordt ervoor gezorgd dat de overledene wordt opgebaard. Er zal dus niets van te zien zijn.
Ik wil geen zwarte rouwauto’s. Zijn er alternatieven?
Er zijn tegenwoordig meerdere alternatieven beschikbaar. Uiteraard bent u vrij om zelf een passend alternatief te regelen.
Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?
Doorgaans kan dit op afspraak, waarbij een telefoontje vooraf vaak voldoende is, of u krijgt de sleutel zodat u wanneer u wilt de overledene kunt bezoeken.
Mag de kist door de nabestaanden gedragen worden?
Ja, het is gebruikelijk dat dit gebeurt. Veel mensen vinden het een laatste eer om dit te mogen doen en daarmee draagt het positief bij aan het rouwproces. Wanneer er te weinig mensen zijn om de kist te dragen, is het mogelijk de kist op een rijdende baar te plaatsen, zodat er sprake is van begeleiding naar het graf.
Ik wil geen cd, maar ik wil live muziek. Is dat toegestaan?
Dit is bijna altijd toegestaan. U staat dus vrij dit zelf te regelen. Dit kan worden besproken met de uitvaartverzorger.
bron: http://www.sluitsnel.nl