De Herbouwwaardemeter is door het Verbond van Verzekeraars in het leven geroepen om eenvoudig de herbouwwaarde van de woning te kunnen berekenen.
De Herbouwwaardemeter woningen van het Verbond van Verzekeraars is een (vrijwillig) hulpmiddel voor verzekeraars, assurantie-adviseurs én consumenten om snel en eenvoudig de gemiddelde herbouwkosten te kunnen berekenen.
De Herbouwwaardemeter bestaat uit een invulformulier en een toelichting. Het formulier wordt in principe ieder jaar aangepast aan de dan geldende herbouwkosten. Hoewel het Verbond van Verzekeraars op haar website vermeldt dat het (in principe) niet voor consumenten is bedoeld, zal je bij iedere internetverzekeraar zelf de meter (of een afgeleide hiervan) in moeten of kunnen vullen.
Hoe wordt de waarde vastgesteld?
Dit gebeurt aan de hand van drie kerngegevens. Zo wordt er gevraagd naar het type woning, de ‘kwaliteit’ van bepaalde bouwdelen (keuken, badkamer, etc) en de inhoud van de woning.
Voor de bepaling van het type woning wordt onderscheid gemaakt in vijf categorieën woningtypen, namelijk:
– rijtjeswoning
– 2 onder een kap
– vrijstaande woning
– hoogbouw VI
– hoogbouw V
Hieruit moet een keuze worden gemaakt die leidt tot een prijsstelling per m³.
De nodige informatie om de waarde te kunnen berekenen staat redelijk uitgebreid omschreven op de waardemeter zelf. Daarbij kennen de online verzekeraars een eenvoudigere variant, zodat je nog makkelijker tot de juiste waarde kunt komen.
Wat is het voordeel van de Herbouwwaardermeter?
Wanneer je gebruik maakt van de waardemeter zal de maatschappij de zogeheten “garantie clausule” op de polis plaatsen. Dit houdt in, dat de maatschappij bij schade zich nooit zal beroepen op onderverzekering.
Met andere woorden;
Als bij schade blijkt, dat de totaal verzekerde waarde lager is dan de werkelijke herbouwwaarde, dan keert de maatschappij evengoed het totale schadebedrag uit.
Het spreekt voor zich dat de maatschappij wel zal controleren of de Herbouwwaardemeter correct en neer eer en geweten is ingevuld.
Bij eventuele grote aanpassingen aan het pand, zoals bij aan- of verbouw, dient er altijd opnieuw een Herbouwwaardemeter te worden ingevuld!
Download hier de Herbouwwaardemeter_2021
De link naar de herbouwwaardemeter download werkt niet.
Beste Marianne,
Bedankt voor je bericht. Inmiddels staat de juiste link op de pagina.
Mvg